De grootste fouten van beginnende beleggers (En hoe je ze voorkomt!)

Als beginnende belegger is het gemakkelijk om fouten te maken die je op lange termijn duur kunnen komen te staan. In deze blog bespreek ik veel voorkomende fouten die ik vaak tegenkom. Door deze fouten te vermijden, kun je meer rendement maken op je beleggingen en voorkom je dat je onnodig geld verliest.

Fout 1: Keuzes maken o.b.v. emotie

Beleggen is een emotionele rollercoaster. De koersen gaan altijd op en neer, en het is belangrijk om niet in paniek te raken als de markt daalt. Te veel emotie laten meespelen kan leiden tot slechte beslissingen, zoals verkopen in paniek wanneer de markt daalt.

Paniekreacties bij koersdalingen

Als de beurs bijvoorbeeld flink onderuit gaat, raken veel mensen in paniek. Ze vragen zich af of ze hun beleggingen moeten verkopen voordat het nog verder daalt. Maar als je van tevoren een goed plan had gemaakt, snapt hoe het werkt, EN jezelf aan je plan houdt, dan hoef je niet in paniek te raken van schommelingen.

Oplossing: Blijf rationeel en laat je niet leiden door emoties. Houd je aan je beleggingsplan, zorg dat je een strategie hebt en blijf die volgen en blijf beleggen voor de lange termijn.

Fout 2: Beleggen zonder plan

Het is belangrijk om vooraf een goed plan te maken voor je beleggingen. Bedenk hoeveel geld je kunt en wilt beleggen, hoeveel risico je wilt nemen en op welke termijn je je geld nodig hebt. Zonder plan loop je het risico dat je in paniek raakt als de beurs daalt, en dan onverantwoorde beslissingen neemt.

Veel beginnende beleggers stappen zomaar in de markt zonder een duidelijke strategie. Ze kopen wat aandelen of ETF’s die ze interessant vinden of iemand anders op internet heeft geroepen, zonder verder na te denken over hun beleggingsdoelen, risicotolerantie en beleggingstermijn. Dit kan leiden tot impulsieve beslissingen en een beleggingsportefeuille die niet uitpakt zoals je had gehoopt.

Oplossing: Maak voordat je begint met beleggen een beleggingsplan en zorg dat je een heldere strategie hebt. Bepaal je beleggingsdoelen, risicotolerantie en beleggingstermijn. Kies vervolgens beleggingen die passen bij jouw plan.

Fout 3: FOMO (Fear Of Missing Out)

FOMO, oftewel de angst om iets te missen, kan je ertoe brengen om op het verkeerde moment te beleggen of in te stappen in een verkeerde belegging. Als de beurs na een daling snel herstelt, kan je het gevoel hebben dat je de boot hebt gemist en dan snel aandelen gaat kopen. Maar dat is vaak niet het slimste moment. De economie herstelt zich namelijk meestal langzamer dan de beurs, dus het is verstandiger om even af te wachten en je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je weet wat je aan het doen bent, daarmee verklein je de kans op verlies enorm.

Voorbeeld van FOMO speelt ook bij crypto

FOMO is een krachtige emotie die vooral ook bij crypto een zeer grote rol speelt. Het gevoel om de boot te missen als de koersen van cryptovaluta omhoog schieten kan leiden tot impulsieve beslissingen en ondoordachte beleggingen, die verkeerd uit kunnen pakken.

Mensen laten zich verleiden tot FOMO door verschillende factoren:

  • De hype op social media: Sociale media staat vol met verhalen over mensen die snel rijk zijn geworden met crypto. Dit kan een vertekend beeld geven van de realiteit en mensen ertoe aanzetten om zonder eigen onderzoek te investeren. Dit is denk ik wel de nummer 1 reden waarom mensen geld verliezen.
  • De angst om iets te missen: De gedachte dat anderen winst maken terwijl jij stilzit, kan een sterke motivator zijn. Mensen willen niet het gevoel hebben dat ze achterblijven, en dus stappen ze in de markt zonder na te denken over de risico’s.
  • Greed/hebberigheid: De belofte van snelle en hoge winsten kan erg aantrekkelijk zijn, waardoor mensen de risico’s van beleggen in crypto negeren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat FOMO een zeer gevaarlijke emotie is die kan leiden tot grote verliezen. Laat je niet verleiden door de hype en maak altijd weloverwogen beslissingen op basis van eigen onderzoek. Investeer alleen geld dat je kunt missen en wees bereid om risico’s te nemen.

Fout 4: Niet genoeg onderzoek doen

Voordat je een belegging doet, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf of beleggingsproduct waarin je wilt investeren. Investeer nooit in iets dat je niet begrijpt.

Oplossing: Doe altijd je eigen onderzoek voordat je een belegging doet. Er zijn heel veel bronnen beschikbaar om je te helpen bij het analyseren van beleggingen.

Fout 5: Te weinig spreiden

Door al je geld in 1 beleggingsproduct te steken, loop je een groot risico. Als die belegging slecht presteert, kan je veel geld verliezen. Het is daarom belangrijk om je beleggingen te diversifiëren en te spreiden over verschillende sectoren en beleggingstypen. Denk hierbij aan beleggingsfondsen of ETF’s. Daarmee creëer je al een hele mooie spreiding, omdat binnen een fonds of ETF’s vaak vele, soms wel honderden bedrijven, zijn opgenomen. Daarmee verlaag je dus je risico aanzienlijk. Beleggen in aandelen (zoals bijv. Shell, Apple etc) vind ik zelf niet zo geschikt voor een beginnende belegger, omdat je dan een bedrijf echt moet kunnen analyseren op cijfers en vooruitzichten.

Oplossing: Spreid je beleggingsportefeuille door te investeren in verschillende beleggingsproducten. Wil je een hoger risico met kans op een hoger rendement? Overweeg dan ook zeker om een (klein) gedeelte in crypto te beleggen. Door goed te spreiden, verminder je het risico van je beleggingen.

Fout 6: Kopiëren van andere beleggers

Het is verleidelijk om gewoon te kopen wat andere beleggers ook kopen, in de hoop dat je dan ook zult profiteren. Maar dit is vaak geen goed idee. Andere beleggers hebben mogelijk een ander risicoprofiel, andere doelen of meer kennis dan jij. Wat voor hen een slimme belegging is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je belegt, ook al lijkt een aandeel interessant omdat anderen het ook kopen.

Oplossing: Zorg ervoor dat je zelf weet wat je aan het doen bent en hoe jij de juiste beleggingen boven water kunt toveren. Als jij deze skill beheerst, dan wordt beleggen ineens zoveel makkelijker!

De Grootste Fout: Niet Beginnen Met Beleggen

Veel mensen denken dat beleggen ingewikkeld is en alleen is weggelegd voor de rijken. Dit is een groot misverstand!!! In werkelijkheid is beleggen voor iedereen toegankelijk en is het zelfs een van de beste manieren om je vermogen op de lange termijn te laten groeien.

De grootste fout die mensen maken is wat mij betreft om niet te beginnen met beleggen. Dit komt vaak door angst of door een gebrek aan kennis. Mensen zijn bang om geld te verliezen, of ze weten niet waar ze moeten beginnen.

Echter, tijd is de belangrijkste factor bij beleggen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien. Zelfs kleine bedragen kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.

En wat betreft kennis? Tegenwoordig is er meer informatie beschikbaar dan ooit tevoren. Er zijn tal van online en offline bronnen die je kunnen leren over beleggen. Maar het lastige daarvan is dat je niet weet hoe betrouwbaar het is.

Investeren in een stukje kennis over beleggen is dus een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient.

Wil je leren hoe jij snel en simpel kunt leren beleggen op een veilige manier zonder rollercoasterachtige risico’s? Klik dan hier.

Conclusie

Door deze veel voorkomende fouten te vermijden, kun je als beginnende belegger veel geld besparen en meer rendement maken. Doe altijd je eigen onderzoek, maak een goed plan, houd je aan de strategie en laat je vooral niet leiden door FOMO. Als je deze tips toepast, ben je al een stuk beter voorbereid op een succesvolle beleggingsportefeuille.