Waarom pensioensparen niet altijd de beste investering is…

Als ondernemer is het belangrijk om na te denken over je pensioen en hoe je dat het beste kunt opbouwen. Pensioensparen is vaak een voor de hand liggende keuze, maar is het ook altijd de slimste optie? In deze blog laat ik je de voor- en nadelen van pensioensparen zien en bekijk ik andere mogelijkheden om je financiële toekomst veilig te stellen.

Pensioensparen is niet voor iedereen de slimste keuze

Pensioensparen wordt vaak gezien als de standaard manier om je pensioen op te bouwen, maar dat is niet voor iedereen de beste oplossing. Vooral voor de gemiddelde ondernemer kan pensioensparen soms meer nadelen dan voordelen hebben. Waarom is dat?

Fiscale voordelen is niet voor iedereen een voordeel

Een van de belangrijkste voordelen van pensioensparen is de fiscaal voordeel. Door je geld op een geblokkeerde pensioenspaar-, of pensioenbeleggingsrekening te storten, bouw je je pensioen op met geld waar je nog geen belasting over betaalt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het is niet voor iedereen even relevant.

Als je een groot vermogen hebt en elk jaar een flink bedrag in je pensioen kunt stoppen, dan kunnen die fiscale voordelen zeker interessant zijn. Maar voor de gemiddelde ondernemer die misschien maar een paar honderd euro per maand kan sparen, wegen die voordelen vaak niet op tegen de nadelen.

Gebrek aan toegankelijkheid

Een ander belangrijk nadeel van pensioensparen is dat je niet bij je geld kunt, tot je met pensioen gaat. Dat kan een groot nadeel zijn, zeker voor ondernemers wiens financiële situatie kan fluctueren. Als je onverwachts geld nodig hebt, omdat je leven anders loopt dan verwacht, kun je niet zomaar bij je geld.

AOW leeftijd

Van je opgebouwde vermogen kun je in principe pas gebruik maken vanaf je AOW leeftijd. Je kunt je geld echter niet ineens opnemen, dat moet in (vaak) maandelijkse termijnen, met een looptijd van minimaal 5 jaar. Er zit alleen een addertje onder het gras…. Jij weet op dit moment je AOW leeftijd nog helemaal niet! Deze wordt namelijk elke 5 jaar aangepast n.a.v. de levensverwachting. Het kan dus maar zo zijn dat je pas bij je geld kunt vanaf je 70e! 

Pensioenregels

Het is dus nog maar de vraag hoe de pensioenregels er over 20 of 30 jaar uitzien. Niemand kan met zekerheid zeggen welke regels er gelden, want die regels worden door de overheid maar al te vaak gewijzigd. Ook weet je niet wat het belastingtarief in de toekomst is. Wel is bekend dat belastingen historisch gezien vaak stijgen en niet dalen. Dat maakt pensioensparen voor veel ondernemers een te onzekere investering.

Andere manieren om je pensioen op te bouwen:

Als je pensioensparen niet de beste optie vindt voor jezelf, wat zijn dan alternatieven om je financiële toekomst veilig te stellen? Hier zijn een paar alternatieven om over na te denken:

Beleggen in aandelenfondsen en ETF’s

*   Beleggen kan op de lange termijn (veel) hogere rendementen opleveren dan pensioensparen.

*   Je kunt zelf bepalen waar je in belegt en wanneer je verkoopt.

*   Beleggen biedt veel meer flexibiliteit en vooral meer vrijheid dan pensioensparen.

Investeren in je eigen bedrijf

*   Door te investeren in je eigen bedrijf, bouw je vermogen op dat je later kunt gebruiken.

*   Je hebt meer controle en zeggenschap over je investeringen dan bij pensioensparen.

*   Je kunt je bedrijf verkopen of overdragen aan je kinderen als pensioen.

Conclusie

Pensioensparen is dus lang niet voor iedereen de beste keuze. Vooral voor de gemiddelde ondernemer kunnen de nadelen, zoals gebrek aan toegankelijkheid, flexibiliteit, vrijheid en onzekerheid over toekomstige regelgeving, zwaarder wegen dan de fiscale voordelen.

Een overzicht van mogelijkheden op het gebied van pensioen vind je hier. Er zijn gelukkig ook andere manieren om je pensioen op te bouwen, zoals investeren in beleggen in aandelenfondsen of ETF’s, of investeren in je eigen bedrijf.

Het is belangrijk om je financiële toekomst goed te overwegen en te kiezen voor de oplossing die het beste bij jouw situatie en behoeften past. Neem de tijd om alle opties te verkennen en maak een weloverwogen keuze. Zo kun je er zeker van zijn dat je pensioen goed geregeld is.

Heb je vragen hierover en wil je met mij overleggen over jouw mogelijkheden om vermogen op te bouwen waarmee je vrijheid behoudt? Ik help je graag! Plan een vrijblijvend strategiegesprek met me in.